21 травня

Як облаштувати безперешкодний теплообмін повітря в каміні

Уся конструкція системи опалення каміна будується на принципі конвекції, або, інакше кажучи, теплообміні повітря у кімнаті або іншому приміщенні. Зрозуміло, що для нормального забезпечення обігріву треба забезпечити можливість:

• безперешкодного доступу повітря з кімнати в камінну теплову камеру;
• такий же безперешкодний відвід нагрітого повітря.

Мова в даному разі йде не про вуличне повітря, яке повинно надходити для підтримування процесу горіння, а саме про кімнатне повітря, яке буде обігріватися безпосередньо каміном. Повноцінну циркуляцію кімнатного повітря можна забезпечити лише при досконалій конструкції теплового короба.

Камера каміна неодмінно повинна мати спеціальну дровітню або вхідну решітку. Вона розташовується у нижньому відділі каміна та відповідає за поступове підмішування холодного повітря з кімнати. Коли кімнатне повітря поступає до цього вхідного отвору, воно нагрівається, контактуючи з корпусом камінної топки. Після цього вже розігріте повітря потрапляє в тепловий короб каміну, який може конструкційно складатися з кількох окремих камер.

Первинна камера знаходиться під спеціальним металевим конвектором — дистриб’ютором. Саме вона слугує для накопичення і подальшого розподілу нагрітого повітря по кімнаті або кільком приміщенням. Таке розподілення відбувається з використанням вентилятору або ж без нього. Необігріте ще кімнатне повітря надходить сюди з кімнати через дровітню (вхідну решітку), а також через отвори між внутрішніми стінками дистриб’ютора і камінною топкою.

Сам же дистриб’ютор має, у більшості випадків, як мінімум два патрубки, що під’єднуються до решіток, встановлених на бокових стінках каміну. Вони виконують роль своєрідного запобіжника у разі вимкнення вентилятора (приміром, через припинення електропостачання або інші причини).

Така камера неодмінно має ретельно ізолюватися, щоб зменшити теплові втрати і негативний вплив на оточуючі конструкції будівлі. Звісно, це тепло в іншому випадку просто буде надходити в повітря опалюваної кімнати, але ж нам потрібно, щоб воно розподілялося у віддалені приміщення.

Ще одна камера, до якої повітря надходить через бокові решітки та отвори між внутрішньою стіною камінного короба та зовнішньою частиною дистриб’ютора, має здійснювати додатковий відбір тепла. Саме в ній воно нагрівається від труби, що слугує для відводу продуктів горіння. Тут остаточно згоряють гази, що виникають під час дистиляції деревини, тому вона, як правило, дуже розпечена. Підігріте таким чином повітря буде виходити крізь фасадну решітку у верхній частині вентиляційної камери. Воно або надходить у приміщення, де розташований камін, або через додаткові труби розподіляється в сусідні приміщення.

Сучасні герметичні каміни забезпечують ідеальне конструкційне відведення продуктів горіння навіть без шибера. Адже процес горіння керується регулюванням об’єму повітря, що надходить зовні. Ефективне користування такою конструкцією може забезпечуватися встановленням вивідних труб з радіатором, що мінімізують втрати тепла.

Ще один елемент конструкції — декомпресійна камера. Вона являє собою простір під стелею, що відмежовується від перекриття захисним екраном. Саме останній відділяє від нього розпечений димовідвідний короб. Декомпресійна камера обладнана двома решітками, асиметрично вмонтованими з різних боків димовідвідного камінного короба. Вони сприяють вільному перемішуванню повітря і його поступовому охолодженню. Щільна ізоляція цього конструкційного елементу критично важлива у дерев’яних будинках. Зрозуміло, що не тільки з метою теплозбереження, але й з міркувань протипожежної безпеки. Адже надмірно перегріті стінки каміна і перекриття, що розташовано просто над камерою, можуть стати причиною пожежі. Але сучасні матеріали дозволяють обладнати якісну ізоляцію. Це можуть бути або жаростійка мінеральна вата, або ще краще — силікатно-вапняні блоки, які одночасно можуть слугувати основою каміна.