21 травня

Де краще обладнати камін?

Мода на каміни в сучасних оселях стрімко повертається, адже це не тільки статусно, але й зручно. Обладнати камін бажають не тільки мешканці новобудов, але й володарі старих квартир та будинків. І це цілком зрозуміло, адже камін повинен стати додатковою ланкою в системі обігріву житла. В першу чергу це стосується камінів закритого типу. Вони стануть не лише прикрасою будинку, але і надійним джерелом тепла. Але монтаж каміна — це не тільки архітектурна та дизайнерська проблема. Де ж краще за все монтувати камін закритого типу, щоб він працював ефективно?

Монтаж в новобудові

Якщо ви плануєте обладнати камін в новій будівлі, продумати місце для цього краще за все заздалегідь, ще на етапі планування. За вимогами безпеки камін дозволяється встановлювати лише в приміщеннях, що мають обладнаний димохідний канал для відведення виникаючих при його експлуатації продуктів горіння. Такий канал розташовується в ідеалі безпосередньо над каміном і не повинен мати ніяких зайвих вигинів, що погіршать його функціональність. Розміри димоходу повинні цілком співпадати з відводом вихідного патрубка топки.

При обладнанні кількох камінів у великій будівлі — для кожної з них потрібно буде робити окремий димар. Не менш важливо обладнати прикамінний простір з матеріалів, що не горять — каменю, цегли і таке інше. Підлога повинна бути міцною, адже вага навіть найменшої камінної топки — понад 100 кг.

Монтаж у старому будинку

В цьому випадку техвимоги до приміщення ті ж самі — наявність димаря, міцне перекриття з негорючих матеріалів тощо. Тільки у випадку старих приміщень всі ці вимоги буде важче виконати, адже доведеться, скоріш за все, переоблаштовувати усе, що стосується камінної конструкції. Доволі часто виникає потреба в облаштуванні
прибудови до будинку, щоб в ній робити димохідний канал та інші необхідні комунікації.

Монтаж у будинку з каміном відкритого типу

У цьому випадку завдання суттєво спрощується. Знадобиться лише дещо демонтувати та встановити всередину спеціальну касету, яка служитиме новим корпусом.

Як правильно обирати закритий камін?

Потрібно знати, що існує лише два різновиди камінів такого типу: з камінною касетою або камінною топкою. Головна прикмета перших — відсутність звичного димовивідного ковпака. Саме тому їх досить легко встановити замість вже наявного відкритого каміну з невеликими перебудовами приміщення. Суттєва ж перевага моделей з камінною топкою — наявність вгорі так званої «свині» для збору диму. Саме завдяки цьому елементу суттєво збільшується теплообмін вашого агрегату.